Topparnas kamp logotyp.
Snart är Sydtoppen bara tvåa

Snart har Kebnekaises Sydtopp smält ned så mycket att Nordtoppen i stället tar över som Sveriges högsta plats. Allt beror på att klimatet förändras. Följ vår samarbetspartner POW genom #topparnaskamp när de bestiger Kebnekaise för att hylla Sydtoppen!

Bakgrund till topparnas kamp

Den globala uppvärmningen smälter i rasande fart toppglaciären på Kebnekaises vackra Sydtopp. Glaciärforskarna är nu eniga om att Sveriges högsta punkt inom kort kommer att flytta 700 meter norrut, till Nordtoppen.

Att ett lands högsta topp blir ett offer i spåren av klimatförändringarna är en tragisk och världsunik händelse. Nordic Green Energy, tillsammans med Protect Our Winters (POW), vill använda denna händelse för att synliggöra och konkretisera klimatutmaningen.

Vi kallar det Topparnas Kamp!

Hyllningen

Topparnas Kamp kommer att yttra sig som en hyllning till Sydtoppen när den är som högst (i april).

Under skidbestigningstävlingen Keb Classic kommer vår samarbetspartner POW hålla en värdig ceremoni för Sydtoppen där de tackar för alla tusentals år som den har varit högst i Sverige.

Läs mer om manifestationen på svenskaturistforeningen.se/topparnaskamp

Följ manifestationen!

Topparnas kamp dokumenteras av en fotograf som följer med hela vägen från Kebnekaises fot och upp till Sydtoppen. Tävlingen Keb Classic bevakas och dokumenteras av svenska och internationella medier, både från marken och från luften. På så vis hoppas vi att vårt initiativ ska märkas långt utanför Sveriges gränser!

#topparnaskamp

Var med och uppmärksamma vad som sker i spåren av klimatförändringarna! Följ manifestationen och sprid den vidare genom att använda #topparnaskamp